kranten
| Auteur: Ine Vanwesenbeeck | Functie: Manager Internationaal Onderzoek

BLOG: Waarom een flash mob voor sekswerkers nodig is

Aanstaande zaterdag 8 maart op internationale vrouwendag wordt er een wereldwijde ‘flash mob’ gehouden voor het verbeteren van de rechten van sekswerkers. Die aandacht is hard nodig want als we misstanden in de prostitutie willen bestrijden, is versteviging van de positie van sekswerkers een absolute voorwaarde.

Wereldwijd worden miljoenen vrouwen geminacht, gekoeioneerd, gechanteerd en uitgebuit omdat ze met seksuele dienstverlening in hun onderhoud voorzien. Maar ook sekswerkers hebben rechten. Ze hebben recht op principiële erkenning van hun werk als legitieme vorm van financiële zelfbeschikking. Ze hebben recht op decriminalisering en een beschermend wettelijk kader. Ze hebben ook recht op acceptabele arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden, op veiligheid en vrijheid van discriminatie en stigma, op adequate toegang tot gezondheidszorg en op een fatsoenlijke bejegening door overheids- en zakelijke diensten.

Niet vanzelfsprekend

Dergelijke mensenrechten en arbeidsrechten worden overal ter wereld met voeten getreden als het om sekswerkers gaat. Toch ligt in de toekenning van rechten aan sekswerkers de sleutel tot de verbetering van hun positie en het voorkómen van geweld, uitbuiting en mensenhandel.

Situatie in Nederland

In Nederland zijn sekswerkers zelf niet strafbaar en is ook de organisatie ervan onder bepaalde omstandigheden toegestaan. Dit is in veel landen wel anders. Maar ook in Nederland is er nog veel voor verbetering vatbaar. Denk bijvoorbeeld aan de veiligheid, autonomie en de sociale positie van sekswerkers. Daar komt bij dat verworven rechten voor sekswerkers zelfs weer opnieuw ter discussie staan.

Ondergronds

Zo wordt nu ook in Nederland overwogen om de klanten van sekswerkers strafbaar te stellen, evenals in veel andere Europese landen. Dit, in navolging van het zogenaamde Zweedse model. Aan de vervolging van klanten zitten echter vele haken en ogen. Dat is inmiddels ruimschoots bekend, al wordt het ook ruimschoots ontkend. Ten eerste verdwijnt sekswerk er niet door, het gaat alleen meer ondergronds. Ten tweede verhoogt het de kwetsbaarheid van vrouwen verder. En, tot slot en niet onbelangrijk, het levert helemaal niets op aan verbetering van de maatschappelijke of arbeidsmogelijkheden van vrouwen die voor sekswerk kiezen. Dit moralistische en protectionistische Zweedse model is slecht voor sekswerkers, en voor hun klanten uiteraard.

Versteviging positie nodig

Zo bereikt het Zweedse model juist het tegengestelde van wat het beoogt: de bescherming van sekswerkers en de bestrijding van mensenhandel. Waar sekswerk in de illegaliteit en sekswerkers in de verdomhoek worden gedrongen, grijpen uitbuiters, pooiers en vervelende klanten hun kans. Sekswerkers hebben immers toch geen rechtmatige poot om op te staan. Als we misstanden in de prostitutie en de grip van criminele elementen op de business willen bestrijden, is versteviging van de positie van sekswerkers een absolute voorwaarde. Sterker nog, het is de enige weg! Only rights can stop the wrongs!

Actie op 8 maart

Aanstaande zaterdag 8 maart op internationale vrouwendag wordt er een wereldwijde ‘flash mob’ gehouden voor het verbeteren van de rechten van sekswerkers. Doe mee met de Nederlandse actie en kom om 15.00u naar het Paleis op de Dam in Amsterdam! Breng je rode paraplu (internationaal hét symbool voor sekswerkers’ rechten) mee.

Een voorproefje van de flash mob is te zien op YouTube.
En twitter mee: #redumbrella

 

Ine Vanwesenbeeck Manager Internationaal Onderzoek

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers