| Auteur: Maria Del Prado | Functie: Seksuologe

Blog: Voortaan weet de huisarts wel raad met seks

Is het lastig voor huisartsen om met cliënten over seks te praten? Vanaf nu niet meer, want vandaag lanceert Rutgers de nieuwe website www.seksindepraktijk.nl voor eerstelijns zorgprofessionals.

Op deze website vinden zorgprofessionals informatie en handvatten rond seksuele problemen en tips hoe zij het gesprek over seksualiteit aan kunnen gaan. Dat is essentieel, want slechts 6% van alle mensen met seksuele vragen en problemen krijgt professionele hulp.

Seksualiteit blijft vaak onbesproken in de praktijk van huisartsen en andere eerstelijns professionals. Gêne wordt hiervoor door de professionals als belangrijke reden gegeven. Ook geven zorgverleners aan dat ze onvoldoende deskundig zijn om problemen te signaleren, mensen goed te kunnen helpen of seksualiteit bespreekbaar te maken.  Dianda Veldman, directeur Rutgers, vindt dat jammer: “Seksualiteit is een basaal onderdeel in het leven van iedereen. Het bestrijkt tal van onderwerpen: van erectie- en orgasmeproblemen tot vragen over anticonceptie en genderdysforie. In elke zorgpraktijk zou seksualiteit een vanzelfsprekend onderwerp moeten zijn.”

Wal en schip

Huisartsen sturen cliënten met seksuele problemen veelal door. Voorheen konden cliënten terecht bij gespecialiseerde poliklinieken Seksuologie in ziekenhuizen, maar die zijn bijna allemaal wegbezuinigd. Nu worden cliënten doorverwezen naar urologen en gynaecologen, maar bij niet-medische probleem worden ze weer terugverwezen naar de huisarts. Daardoor vallen veel mensen met problemen in hun seksleven tussen wal en schip. Dianda Veldman: “Bij minder complexe seksuele problemen kunnen huisartsen prima zelf hulp bieden. De website www.seksindepraktijk.nl kan ondersteunen.” Overigens verwijzen huisartsen weinig door naar een seksuoloog. Wanneer een cliënt wel bij een seksuoloog terecht komt, moet hij de consulten zelf betalen; sinds 1 januari 2014 wordt seksuologische hulp bij vrijgevestigde seksuologen niet meer vergoed.

Website

Op www.seksindepraktijk.nl staat naast veel informatie ook de seksuele levensloop van een mens beschreven. Voor complexere problemen vindt de zorgprofessional doorverwijsmogelijkheden. Ook nieuwe inzichten en relevante nieuwsberichten worden gepubliceerd. Er is speciale aandacht voor het ontwikkelen van beleid omtrent seksualiteit in instellingen voor langdurige zorg.

Seksindepraktijk.nl is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met diverse beroepsverenigingen, onder andere de NHG expertgroep SeksHAG, de KNOV, V&VN praktijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners en de AJN.

Maria Del Prado Seksuologe

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers