kranten
| Auteur: Dianda Veldman | Functie: Directeur Rutgers

BLOG: Vaderschapsverlof emancipeert mannen en vrouwen

De media stonden deze week vol van de Sint Maarten viering van minister Asscher. Wij vinden het terecht dat een vader van een jong gezin tijd vrij maakt voor zijn kinderen, al heeft hij het nog zo druk.

Tegelijkertijd is minister Asscher echter verantwoordelijk voor een beleid uit het stenen tijdperk: een kraamverlof voor vaders van slechts twee dagen. Ooit tot stand gekomen omdat een nieuwbakken vader de gelegenheid moest hebben om zijn kind bij de burgerlijke stand aan te geven. Inmiddels verwacht onze samenleving wel wat meer van vaders. En wíllen vaders ook meer met hun kinderen.

Aanstaande maandag al is er een mooie gelegenheid voor minister Asscher om deze gedateerde visie op het vaderschap verleden tijd te maken. Maandag 18 november vindt in Den Haag de Arbeid & Zorg Top plaats, geïnitieerd door deze zelfde minister. Inzet van de top: Een moderne inrichting van de arbeidsmarkt, waarin aandacht is voor meer mannen die zorgtaken vervullen.

Uitbreiding van het vaderschapsverlof is een concrete, simpele en doeltreffende maatregel om bij te dragen aan moderne arbeidsverhoudingen. Waarbij mannen en vrouwen arbeid en zorg op gelijkwaardige wijze kunnen combineren. Emanciperend voor beide seksen!

Rutgers ziet vaderschapsverlof als een reproductief recht van mannen. Vaders moeten betrokken kunnen zijn bij zwangerschap, geboorte en zorg voor hun kind – vanaf het allereerste begin. Uitbreiding van het vaderschapsverlof emancipeert mannen in hun rol als vader.

Nederland ziet zichzelf graag als een geëmancipeerd land. Wat betreft vaderschapsverlof hobbelen we echter achteraan. De Scandinaviërs en Canadezen doen het natuurlijk beter, maar ook in het conservatieve Italië en Spanje hebben vaders een langer kraamverlof dan in Nederland. Zelfs Brazilië en Zuid-Afrika doen het beter!

Ook economisch gezien heeft een langer vaderschapsverlof voordelen. Bij een betere verdeling van zorgtaken is de participatie van vrouwen aan het arbeidsproces groter, hetgeen leidt tot een hoger bruto nationaal product. En ook op microniveau zien we effect: werknemers die zorg en werk beter kunnen combineren zijn tevredener en presteren beter. Medewerkers blij, baas blij.

Minister Asscher zal bij de top zijn plannen voor de verdeling van arbeid en zorg tussen mannen en vrouwen presenteren. Voor hem een uitgelezen moment om te laten zien dat hij de emancipatie van vrouwen én mannen serieus neemt. Rutgers roept de minister op het vaderschapsverlof zo snel mogelijk uit te breiden van twee dagen naar minimaal twee weken.

 

Dianda Veldman Directeur Rutgers