Zoeken
Stories – Blog

Sletvrees? Wat doet de dubbele seksuele moraal met mannen?

Wat heeft de seksuele revolutie vijftig jaar later vrouwen opgeleverd?

Programmamaker Sunny Bergman verkent in Sletvrees? (uitgezonden op 14 november 2013) het denken over vrouwelijke seksualiteit. Ze won daarmee de NVVS Seksuologie Mediaprijs 2013. Ze bekijkt in de documentaire hoe sletvrees ons bewustzijn en seksleven binnendringt.

Wat heeft de seksuele revolutie vijftig jaar later vrouwen opgeleverd? Rutgers, kennis- en adviescentrum seksualiteit, vindt de documentaire een geslaagd statement dat terecht wijst op de dubbele moraal: meiden moeten wel sexy lijken, maar ze mogen het niet zijn. Maar hoe kijken jongens en mannen hier eigenlijk tegenaan?

Verwachtingen van mannen en vrouwen op seksueel gebied zijn vaak behoorlijk genderstereotiep. De dubbele moraal kent aan seks voor jongens een andere status toe dan voor meisjes. Meiden die ‘te gemakkelijk’ te veroveren zijn kunnen rekenen op afkeuring. Voor jongens is het juist statusverhogend om veel seksuele ervaring te hebben. Van hen wordt verwacht dat ze ‘altijd zin hebben’ en het initiatief nemen in versieren en seks. Van meisjes wordt juist verwacht dat zij de grenzen aangeven.

Van sletvrees naar sletvree

Wij vinden dat kinderen en jongeren objectieve, betrouwbare informatie moeten krijgen over hun lichaam, seksualiteit en relaties. Dan kunnen zij verantwoorde keuzes maken, rekening houdend met hun eigen en andermans wensen en grenzen. Dat vermindert stereotypering en vergroot de acceptatie van vrouwen die open en vaak genieten van hun seksualiteit. En dan verschuift het maatschappelijke denkbeeld van sletvrees naar ‘sletvree’. Wij zouden het dan ook toejuichen als ouders en docenten de documentaire Sletvrees? gebruiken bij het kritisch bespreken van de dubbele moraal, thuis en in de klas. Praat dan niet alleen met meiden, maar juist ook met jongens.

Mannen

Want hoe zou de documentaire eruit hebben gezien als deze vanuit het perspectief van een man was gemaakt? Wij denken dat in een mannenvariant van Sletvrees? filmkijkers verrast zouden worden door de vele mannen die zich niet herkennen in de stereotypering. En die zich daardoor soms geïntimideerd voelen, omdat zij volgens de moraal als ‘echte man’ nou eenmaal opgewonden horen te raken van sletten. Sekserolstress dus, zoals dat zo mooi heet.

Het is tijd dat ook mannen aan het woord komen. Welke mannelijke documentairemaker gaat de uitdaging aan?

Meer informatie over de NVVS Seksuologie Mediaprijs is te vinden op de website van de NVVS.

By: Dianda Veldman & Yuri Ohlrichs
directeur Rutgers & consultant Rutgers

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories!

Alle stories

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.