man leest krant
| Auteur: Babah Tarawally | Functie: Schrijver en journalist

Blog: Seksuele voorlichting

Mijn moeder had negen bevallingen achter de rug en wachtte op de komst van haar tiende kind. De vroedvrouw, door de jaren heen haar beste vriendin geworden, had mijn moeder bij de laatste zwangerschap gewaarschuwd dat nog een kind haar fataal zou worden. Mijn moeder, afhankelijk van het lot dat veel Afrikaanse vrouwen treft, had weinig keuze met betrekking tot haar vruchtbaarheid en raakte opnieuw zwanger.

Ze heeft gelukkig het leven niet gelaten, alleen haar laatste voldragen kind mocht dit aardse leven slechts vier dagen ervaren om terug te keren als engel. Een Afrikaanse denkwijze die maakt dat moeders de dood van een pasgeboren kind makkelijker kunnen dragen. Een kind is pas daadwerkelijk een mens, wanneer het zeven dagen oud is. Voor die tijd zijn kinderen engelen, die teruggeroepen kunnen worden.

Mijn vader had zijn bedenkingen bij het advies van de vroedvrouw. Hij voelde zich buitenspel gezet. De Afrikaanse mannelijkheid werd namelijk gevoed door het verwekken van veel kinderen. ‘Wie denkt ze wel dat ze is?’, riep hij boos.

De vroedvrouw, gewend aan dit type reactie van Afrikaanse mannen, verzamelde op een dag  mijn moeder en veel van haar vriendinnen in de keuken. Ze deden heel geheimzinnig.

Ik was een jaar of negen en toen al uiterst nieuwsgierig. Als een echte Congosa (vertaald uit het Krio: ‘iemand die de oren gebruikt om woorden te verspreiden’) gluurde ik door het open keukenraam naar hun handelingen. Ze zaten op de bank te luisteren naar de vroedvrouw en kregen allemaal een stripje pillen dat ze vastknoopten aan de uiteinden van hun wikkelrokken. ‘Dames, vanaf nu hoeven jullie niet nog meer zwangerschappen te doorstaan.’ De dames luisterden aandachtig  en konden bijna niet geloven dat 1 pilletje per dag hun vruchtbaarheid zou wegnemen. Al snapte ik de boodschap destijds nog niet, ik zag een ontspannen geruststelling op hun gezichten. Pas veel later begreep ik dat dit een seksuele voorlichtingssessie was en dat deze dames op late leeftijd aan ‘De Pil’ gingen.

Al werd mijn moeder niet meer zwanger, dezelfde vroedvrouw bleef betrokken bij onze familie. Op mijn twaalfde zorgde zij voor míjn eerste seksuele voorlichting. Mijn moeder was woedend en betichtte haar ervan mij aan te zetten tot seks.  Tijdens het uitzwaaien voor mijn eerste jaar in kostschool,  nam ze me namelijk heel even apart en gaf me een klein doosje. Ze fluisterde in mijn oor: ‘Condooms, voor het geval je ze nodig hebt jongen!’ 

Babah Tarawally Schrijver en journalist

Reacties

Meer weten over bevolkingsgroei?

Bekijk het dossier over bevolkingsgroei op onze website.

Naar het dossier