| Auteur: Yuri Ohlrichs | Functie: Consultant Rutgers en Seksuoloog NVVS

Blog: Nooit uitgeleerd op de Sex Academy

Vanavond begint alweer het tweede seizoen van Sex Academy, het RTL 5 programma waarin Goedele Liekens en Nicolette Kluijver zes stellen begeleiden op weg naar een plezieriger seksleven. Is dat nou nog nodig? Mijn antwoord is een volmondig JA!

In de eerste plaats omdat er dagelijks stellen en singles voor nieuwe uitdagingen in hun seksleven komen te staan. Veranderingen in de relatie (samenwonen, kinderen, scheiding, ziekte van partner), in de omgeving (werkstress, druk van vrienden) en lichamelijke veranderingen (ouder worden, ziekte of andere eigen beperkingen) geven de persoonlijke seksualiteit een levenslange dynamiek. Ook in een langdurige, gelukkige relatie komt het vaak genoeg voor dat de seks vermindert, verveelt of zelfs onprettig wordt. Als er behoefte ontstaat aan nieuwe seksuele impulsen en patronen om het plezier daarbij weer terug te vinden.

Bovendien leveren programma’s als Sex Academy op een toegankelijke en onderhoudende manier goede informatie over het (lichamelijk) seksueel functioneren van het mannen- én vrouwenlichaam. Zo wordt er in de tweede serie stilgestaan bij de zin en onzin rondom de G-spot- of squirt-orgasmes, een onderwerp dat velen bezighoudt en frustreert. Het is verbazend om als seksuoloog in de praktijk te ervaren hoeveel jongeren en volwassenen zichzelf of hun partner onder druk zetten en in allerlei bochten wringen om dit maar te ervaren, gevoed als ze zijn door de vele onzin en normerende mediaberichtgeving hierover.

En denk vooral ook aan de meiden en vrouwen die pijn ervaren tijdens het vrijen; één van de meest voorkomende seksuele problemen in Nederland! Basiskennis van seksuele opwinding en het ervaren daarvan helpt velen al bij het voorkomen van pijn bij penetratie. Kennis, maar ook vaardigheden die nodig zijn om pijnloos van seks te genieten, komen ook dit seizoen uitgebreid aan bod bij Sex Academy. In de woorden van Juf Goedele: eerst bla-bla, dan boem-boem!

Meer dan vorig seizoen doet Sex Academy en haar studenten vele seksuele vooroordelen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Stereotype opvattingen over homoseksuele of enkel door seks gedreven mannen, over passieve vrouwelijke sekspartners, het zelfbewustzijn van vrouwen met een maatje meer of over seksuele hygiëne: het klasje van de juffen Goedele en Nicollette zet deze vooroordelen allemaal en volledig op hun kop!

Kortom, redenen genoeg om toch weer te gaan kijken en jezelf te verbazen over de diversiteit, dynamiek en schoonheid van de menselijke seksualiteit. Al is het alleen al uit respect voor de dappere deelnemers, die open maar niet bloot hun zoektocht naar seksueel plezier delen met anderen. Ter inspiratie of als gespreksonderwerp voor met de partner: een hoop kijkers zullen er ongetwijfeld hun voordeel mee kunnen doen, of op z’n minst plezier aan beleven!

Yuri Ohlrichs
Yuri Ohlrichs Consultant Rutgers en Seksuoloog NVVS

Reacties