| Auteur: Ody Neisingh | Functie: Advocacy officer

Blog: Nederlandse Kamerleden ontvangen Blije Doos

Tweede Kamerleden werden onder andere verrast met een 3d-clitoris en condooms voor aandacht seksuele rechten.

In de Tweede Kamer werden vandaag de woordvoerders Ontwikkelingssamenwerking, Onderwijs, Emancipatie en Zorg verrast met een zgn. Blije Doos. Hiermee vragen maatschappelijke organisaties aandacht voor het brede terrein van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, zowel in Nederland als in ontwikkelingslanden. Een ‘’Blije Doos’’ is ook een doos met artikelen die aanstaande ouders ontvangen. De nieuwe Kamerleden zijn nu in afwachting van een aanstaand kabinet en daarom is een Blije Doos op z’n plaats.

Kennismaking seksuele gezondheid en rechten

Op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) en aidsbestrijding is Nederland wereldwijd voortrekker en moet dat blijven. In veel landen is het gebruik van de pil en condooms, het recht om je eigen partner te kiezen en toegang tot veilige abortus niet vanzelfsprekend. Net zo goed als dat er nog veel werk te doen is op bijvoorbeeld de strijd tegen kindhuwelijken, vrouwenbesnijdenis en seksueel geweld. In de Blije Doos zitten dan ook items die verwijzen naar urgente thema’s op dit gebied. Zo bevat de Blije Doos een regenboogmasker, dat symbool staat voor LGBTI-emancipatie, een kinderringetje voor kindhuwelijken, een kleerhanger voor onveilige abortus en mannen-en vrouwencondooms. Aidsfonds, Amref Flying Doctors, CHOICE for Youth and Sexuality, dance4life, Hivos, Plan Nederland, Rutgers, RNW Media, Simavi en Wemos vragen hiermee Kamerleden van de Commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zich voor deze thema’s in te blijven zetten.

Aandacht voor seksualiteit in Nederland

In de nationale Blije Doos voor de woordvoerders Emancipatie, Onderwijs en Zorg, zit onder andere een roze 3d-clitoris, symbool voor een fijn seksueel leven, een doosje van de hiv-preventiepil PrEP, en een zadelhoes met “Lekker kontje” wat symbool staat voor naroepen en seksuele intimidatie. De organisaties Atria, Movisie, Soa Aids Nederland, Sekshag, NVVS, Fiom, GGD GHOR en Rutgers vragen aandacht voor onder andere seksuele diversiteit, het belang van seksuele vorming, het voorkomen van abortus, seksueel geweld, intimiteit en seksualiteit bij ouderen en de betaalbaarheid van PrEP.

 

Er zijn ongeveer twintig Blije Dozen opgehaald door Kamerleden, die hiervoor een individuele uitnodiging kregen. Jasper van Dijk (SP) reageert opgetogen: “Juist die connectie tussen nationaal en internationaal werk op SRGR is heel belangrijk.’ Vera Bergkamp (D66) is blij dat de organisaties samenwerken op de thema’s: “Laat dit een startschot zijn van een reeks activiteiten waarbij jullie aandacht blijven vragen voor deze thema’s.” Kamerlid voor de VVD Bente Becker zit nog in haar wittebroodsweken in de Kamer “Ik ben hard bezig met inlezen en zal me zeker in deze thema’s verdiepen voor het onderwijs-dossier.’

En dan luidt nu natuurlijk de grote vraag: Wie zou de roze 3d clitoris op zijn bureau tentoongesteld hebben?

 

Ody Neisingh Advocacy officer

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers