| Auteur: Yuri Ohlrichs | Functie: Seksuoloog

Rutgers; de liefde, seks en lust van mijn leven?

Rutgers en seksuoloog Yuri Ohlrichs zijn al (bijna) 50 jaar in meer of mindere mate aan elkaar verbonden. In deze blog geeft Yuri een persoonlijke terugblik op 50 jaar Rutgers. Over schoolagenda’s, vrijkaartjes en contactadvertenties.

In 1967 werd Nisso, de eerste voorloper van Rutgers, opgericht. Twee jaar later, in het jubeljaar 1969, begonnen zowel de Rutgerstichting als ik aan onze seksuele ontwikkeling. Een levenslange tocht die ons – eerst als singles, later als stel – in alle werelddelen bracht, Antarctica uitgezonderd.  

Inmiddels onderhouden we ruim drie-en-twintig jaar een intensieve, seksueel uiterst gezonde en zéér afwisselende relatie.

Zoals vele relaties begon ook die van ons met een aarzelende kennismaking. Van mijn kant was het gedraal het grootst. Zéér groot… In 1982 – ik was 13 en droomde nog enkel droog – stelde Rutgers zich al aan mij voor via mijn RIJAM-agenda. Een nogal kleurloos type, vond ik. De mond vol over vrijen, seks en soa, maar enig begeerte riep Rutgers allerminst bij mij op.

Kletsen over seks deed Rutgers het liefst

In de agenda van 3VWO vroeg Rutgers opnieuw mijn aandacht en trok ik de stoute schoenen aan. En stelde me, via een bon die je kon inzenden, voor onder valse naam. Geen idee waarom. Die praatjes over seks vond ik inmiddels een stuk interessanter. Maar de  brievenrubriek van Hitkrant – “Hoe tongzoen/vinger/trek/neuk ik” en “Is dat of ben ik nou normaal?” vond ik het boeiendst. Veilig verscholen achter het wekelijkse popkrantje las ik alles over seks zonder erover te hoeven praten. En dat kletsen over seks, dat deed Rutgers nou juist het liefst!  

Inmiddels zat de eerste helft van de jaren 80 erop. Heel Nederland was in de ban van de blote borst in de clip bij wijlen Bowie’s nummer China Girl – de zanger en vriendin naakt rollend door de branding! Dus zond Veronica dat filmpje na 22 uur uit. De ‘jongste, wildste en lekkerste omroep’ was zo verzekerd van publiciteit en levenslange sympathie van de puberende doelgroep.

Hoe Rutgers in mijn leven kwam

Twee jaar later stond AIDS wereldwijd bekend als grootste dooddoener van onbekommerd seksueel plezier. Na een geslaagd VWO examen en dito inwijding in de seks had ik mijn eerste vakantiebaantje als receptionist bij de Amsterdamse GGD. Het was die hete zomer van 1987 dat ik mijn lief bijna dagelijks verraste met verse feiten over HIV. “Misschien ook via muggen, ja, nachtzweten kan een symptoom zijn en je gaat er hartstikke dood aan!”. En gratis vrijkaartjes van Rutgers, ruim voorradig op de kliniek! Sonja gebruikte ze als ze gezond weer op wilde. Wij deden het ook, want er moest nog carrière worden gemaakt.

Toen ik in een ongelukkige werkrelatie zat, kwam Rutgers voorgoed in mijn leven. De reclamewereld waarop ik mijn zinnen had gezet, bood mij niet de bevrediging waarnaar ik onbewust verlangde. Mijn broer was in die tijd zoekende naar een manier om zijn seksualiteit te ontdekken. Zwaar spastisch sinds zijn geboorte, kwam hij daarbij enkel drempels tegen. Zoekend naar drempelvrije, plezierige seks voor hem stuitte ons gezin op ons onbekende grenzen. Het was toen dat ik mij Rutgers herinnerde. Het kleurloze type dat zich in de RIJAM-agenda jaarlijks aan mij opdrong, gaf ons de informatie en steun die we nodig hadden.

Cupido schoot raak

Enkele maanden later las ik een contactadvertentie in de krant: Rutgers zocht voorlichters voor op scholen, in woon- en andere hulpvoorzieningen voor jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen. Cupido schoot raak! In de lente van 1995 raakte het aan tussen ons. Ik verliet de hard schreeuwende, nietszeggende reclamewereld voor een instelling die zin gaf en zin had.

Trots op het verschil wat we samen maken

En ik blijf Rutgers al ruim drie-en-twintig jaar trouw. Waarom? 

Omdat ik besef dat we samen een positief verschil maken in het leven van velen. Met of zonder religie, chronische ziekte, lichamelijke of verstandelijke uitdaging, zoekend naar asiel, status, residentieel of in detentie. In Nederland en op alle continenten waar Rutgers en ik voorlichten, trainen, of adviseren. Dat het wereldwijd nodig blijft, werd onlangs weer eens en te meer aangetoond door de #metoo beweging. Seksualiteit, relaties en gender, we raken er nooit over uitgepraat. Telkens als iemand wat wegwijzer lijkt geworden in het plaatselijke cultureel-sociale seksuele doolhof, ben ik tevreden en trots op ons werk. En dat werk is uitdagend, ingewikkeld, maar soms zo simpel als een zwart-wit advertentie in een schoolagenda. 

Meer weten? 

In 2017 bestaat Rutgers vijftig jaar en dat gaan we vieren op donderdag 2 november! Lees meer over ons jubileum

Yuri Ohlrichs Seksuoloog

Reacties