Condoomgebruik & Soa/hiv

Hoe is het condoomgebruik onder Nederlanders en hoe staat het met Soa en hiv? Onderstaande grafieken tonen hoeveel mensen er geen condoom gebruiken bij vaginale seks met een vaste partner, hoe vaak de condoom incorrect wordt gebruikt en hoe het testgedrag is. De onderstaande cijfers dateren uit 2012. Er zijn recentere uit 2017.

Geen condoom bij vaginale seks met vaste partner

Consequent condoomgebruik vermindert de kans op infectie met hiv of een andere soa aanzienlijk. Toch blijkt het gebruiken van condooms met een vaste partner nog steeds geen vanzelfsprekendheid.

Incorrect condoom gebruik bij vaginale seks

Bij 9% van de vaginale sekscontacten is sprake van incorrect condoomgebruik (de man is al met de penis in de vagina geweest voordat een condoom wordt omgedaan).

Testgedrag soa en hiv

Naast condoomgebruik is het regelmatig en tijdig laten testen op soa en hiv een strategie om verspreiding van soa en hiv te voorkomen. Meer vrouwen hebben zich gedurende het leven laten testen op soa (23,6%) en hiv (32,1%) dan mannen (respectievelijk 18,9% en 27,5%). Bij de seksueel actieve mensen die zich ooit op hiv hebben laten testen is bij 1,0% ook daadwerkelijk hiv vastgesteld. Ongeveer één op de vijf soa-testen is positief.

Onderzoeksresultaten

Benieuwd naar alle onderzoeksresultaten over Condoomgebruik & SOA/HIV?

Bekijk de PDF