onderzoeker kijkt naar computer

Seksuele gezondheid in Nederland tijdens coronacrisis

Het coronavirus (COVID-19) heeft een enorme impact op ons leven. Mensen werken thuis, kinderen en jongeren gaan niet naar school en sociale contacten worden tot een minimum beperkt. Inmiddels rijst ook de vraag wat dit doet met ons seksleven. Hebben mensen hierdoor minder seks, of juist meer? Vermijden zij losse contacten (uit angst voor besmetting met COVID-19) of zoeken ze losse contacten vooral online? Hoe zit het met de toegang tot anticonceptie en abortus? En er zijn signalen dat huiselijk geweld toeneemt, maar geldt dat ook voor seksueel geweld binnen de huiselijke kring? Omdat de situatie waar we in zitten ongekend is, ontbreekt kennis van de gevolgen van deze situatie op de seksuele gezondheid van jongeren en volwassenen volledig. Inzicht hierin is belangrijk om op tijd actie te kunnen ondernemen als COVID-19 een bedreiging vormt voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR).

Om antwoord te kunnen geven op bovenstaande vragen, heeft Rutgers verschillende onderzoeken uitgevoerd. In het voorjaar van 2020 zijn twee onderzoeken uitgevoerd onder 1506 volwassenen van 18 jaar en – samen met Soa Aids Nederland - onder 5218 jongeren van 16 tot en met 20 jaar. In de winter van 2020 hebben Rutgers en Soa Aids Nederland een onderzoek uitgevoerd onder 5182 jongeren van 16-24 jaar.

Wat blijkt? Veel singles hebben tijdens de lockdown periodes beduidend minder dates en minder seks dan voor de coronacrisis. Online daten en flirten blijkt geen alternatief voor jongeren tijdens de coronacrisis: ze gebruiken niet vaker datingapps en het versturen van sexy beeldmateriaal is zelfs afgenomen. Singles die nog wel seks hebben tijdens corona, hebben wel vaker seks met dezelfde losse partner (een seksbuddy), dus minder vaak met een onenightstand.

Weten wat er nog meer uit de onderzoeken komt?