Gedrag & Beleving

Hoe beleven Nederlanders Seksualiteit? Onderstaande grafieken tonen hoeveel mensen seks hebben, genieten van seks en hoe vaak ze seks hebben. Let op: deze gegevens zijn afkomstig uit 2012 en de resultaten verschenen in het Tijdschrift voor Seksuologie 36-2 (2012). Inmiddels zijn er recentere cijfers uit 2017.

Seks hebben

De meeste Nederlanders van 15 tot 70 jaar (vier van de vijf mannen en driekwart van de vrouwen) had in het afgelopen half jaar seks met een partner. De groep die geen seks heeft, is hier zelf over het algemeen niet tevreden over en is bovendien de afgelopen twee decennia groter geworden.

Genieten van seks

De meeste mensen genieten van seks, maar dat geldt minder voor vrouwen dan voor mannen. Dit grote sekseverschil in genieten is ook opvallend als men bedenkt dat mannen en vrouwen die seks hadden met een partner, in het afgelopen half jaar wel even tevreden zijn over hun seksleven. Dit lijkt erop te wijzen dat seksueel plezier voor vrouwen minder een voorwaarde voor seksuele satisfactie is dan voor mannen.

 

Seksfrequentie

Leeftijd is een belangrijke voorspeller van seksueel gedrag. Jongeren tot 24 jaar hebben relatief vaak (nog) geen seks, maar als dit wel het geval is, is de seksfrequentie hoger dan in andere leeftijdsgroepen. Bij mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder is de seksfrequentie het laagst.

 

Onderzoeksresultaten

Benieuwd naar alle onderzoeksresultaten over Gedrag en beleving van seksualiteit?

Bekijk de PDF