Handen voor gezicht

Wat zegt onderzoek uit 2017 over seksuele grensoverschrijding?

In 2017 werd het onderzoek Seksuele Gezondheid in Nederland gepubliceerd. Dit is een representatief bevolkingsonderzoek onder ruim 17.000 respondenten. Het rapport biedt een schat aan informatie over de seksuele gezondheid van volwassenen tussen de 18 en 80 jaar. Hieronder vindt u het hoofdstuk over seksueel geweld en seksuele grensoverschrijding. Daarnaast geven enkele infographics een beknopt en overzichtelijk beeld van seksuele grensoverschrijding in Nederland. Ook onder jongeren.

Seksueel geweld en seksuele grensoverschrijding

Hieronder vindt u hoofdstuk 7 uit Seksuele gezondheid in Nederland 2017. Dit hoofdstuk gaat specifiek over seksueel geweld en seksuele grensoverschrijding.

Infographic Seks tegen de wil

Hoeveel mannen en vrouwen hebben te maken gehad met seks tegen de wil? En over welke vormen van seksuele grensoverschrijding hebben we het? De onderstaande infographic geeft daarvan een overzicht. De bron van deze cijfers is de monitor Seksuele gezondheid in Nederland 2017

infographic seks tegen de wil

Infographic Seksueel geweld hetero- versus homo- en biseksuele mannen

Ook mannen kunnen te maken krijgen met seksueel geweld. 18% van de homo- en biseksuele mannen hebben minsten één ervaring met seks tegen de wil tegenover 6% van de mannen die hetero zijn. Dat blijkt uit de monitor Seksuele gezondheid in Nederland 2017.

infographic seksueel geweld hetero- versus homo/bi-mannen 2017

Seksuele grensoverschrijding onder jongeren

Ook in het onderzoek Seks onder je 25e 2017 is specifieke aandacht voor seksuele grensoverschrijding. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 20.000 jongeren tussen 12-25 jaar.

Twee procent van de jongens en 11% van de meisjes is ooit gedwongen tot seksuele handelingen terwijl ze dat niet wilden. Ondanks dat het aantal jongeren dat te maken krijgt met seksuele grensoverschrijding iets is afgenomen in vergelijking met 2012, blijft dit een punt van zorg.