Dokter Corrie copyright Jean Pierre Heijmans

Dokter Corrie Show

Vanaf zondag 17 april om 18.00 uur is Dokter Corrie weer te zien in haar eigen programma bij de NTR: De Dokter Corrie Show, bij NPO Zapp. Rutgers adviseert de NTR over relevante onderwerpen die passen bij de ontwikkelingsfase van kinderen. Dokter Corrie (Martine Sandifort) geeft seksuele voorlichting aan kinderen vanaf 9 jaar en beantwoordt prangende vragen over puberteit, relaties en seksualiteit. Dokter Corrie chat iedere aflevering over deze onderwerpen met een BN’er. Zoals ze het zelf zegt: ‘In mijn show is geen vraag te gek.’

Nieuw dit seizoen is de komst van Dokter Sven (Nasrdin Dchar) waar Dokter Corrie stiekem een crush op heeft, het aanbod van games via de website van de show én Corrie’s vervoermiddel: ze rijdt niet meer in haar oldtimer maar op een motor. 

De uitzendingen zijn te zien vanaf zondag 17 april iedere zondag van 18.00 – 18.23 uur bij NTR op NPO ZAPP.
Vanaf 12 juni worden de 8 afleveringen herhaald.

Fotograaf Lilian van Rooij

Dokter Corrie gaat in haar show op onderzoek uit, laat filmpjes zien, praat met tieners en chat met een BN-er  waarin deze vertelt hoe hij of zij de puberteit heeft ervaren. In de uitzendingen staan veelgestelde vragen van kinderen centraal.
De Dokter Corrie Show gaat niet alleen over seksualiteit, maar ook over relaties en veranderingen in het lichaam tijdens de puberteit. 

Wat zeggen onze cijfers?

Van de 12-13 jarigen is bijna iedereen wel eens verliefd geweest. Ook heeft de meerderheid van zowel jongens als meisjes dan wel eens verkering gehad. De seksuele ervaring neemt toe met de leeftijd. Het begint bij zoenen, waar slechts een derde op deze leeftijd ervaring mee heeft. Van de 12-13 jarigen heeft 3% ervaring met geslachtsgemeenschap. Bron: onderzoek Seks onder je 25ste (periodiek onderzoek van Rutgersen SOA Aids Nederland).

  • 87% van de kinderen van 12-13 jaar is verliefd geweest
  • 64% heeft verkering of verkering gehad
  • 27% heeft ervaring met masturberen (jongens 57%, meisjes 18%)
  • 22% heeft wel eens een orgasme gehad (jongens 57%, meisjes 10%)
  • 32% heeft wel eens getongzoend (jongens 48%, meisjes 38%)

Waarom met kinderen praten over seksualiteit? 

Ieder kind heeft recht op betrouwbare informatie over hun lichaam, seksualiteit en relaties zodat zij nu en later verantwoorde keuzes kunnen maken. Sommige ouders denken dat hun kind op zo'n jonge leeftijd nog niet met seksualiteit bezig is, of zijn bang dat ze hun kind(eren) hierin teveel aanmoedigt. Maar ook jonge kinderen hebben vragen over relaties en seksualiteit. Door al op een jonge leeftijd met kinderen over dit onderwerp te praten wordt het voor kinderen ook gewoon. 

Kinderen over seksualiteit

Hoe denken kinderen van 9 tot en met 12 jaar over seks? Op 14 maart publiceerde Rutgers, i.s.m. het NOS Jeugdjournaal, de resultaten van een onderzoek over hoe kinderen van 9 tot en met 12 jaar denken over verliefdheid, puberteit en seksualiteit. En hoeveel hun ouders van hun kinderen weten op dit gebied.

Download de samenvatting van het onderzoek

Dokter Corrie als opmaat voor gesprek 

De show op zondagavond biedt ouders de gelegenheid om samen met hun kind te kijken en een gesprek over relaties en seksualiteit aan te gaan. Bekijk tips om het gesprek te beginnen.

In deze nieuwe reeks afleveringen behandelt Dokter Corrie onderstaande onderwerpen.

Bekijk ook de afleveringen van 2015

Aflevering 1: Voortplanting

Dokter Corrie ontdekt dat een kindje krijgen nog niet zo simpel is. Ze doet verslag van de wedstrijd tussen zaadcellen. Er kan er maar een de winnaar zijn, de snelste zaadcel bevrucht het eitje. Wat gebeurt er daarna? Met Tom van de Buitendienst bespreekt ze hoe je een bevruchting kunt voorkomen. 

Aflevering 2 Prostitutie

‘Wat is een hoer?’ is een veel gestelde vraag aan Dokter Corrie en ze zoekt daarom in deze aflevering voor je uit wat dat nou precies is. Ze bezoekt een wijkagent én een prostituee op de Wallen, een wereldberoemde buurt. Ook spreekt ze met een slachtoffer van een loverboy. En topcoureurs Tim en Tom Coronel praten honderduit over prostitutie.

Aflevering 3 Online

Tegenwoordig wordt er online heel wat afgeflirt. Maar hoe ga je daar mee om? Dokter Corrie vertelt je deze week alle do’s en don’ts over liefde via het internet, onderzoekt de gevaren én praat hierover met de mannen van StukTV. Flirten zij weleens online?

Aflevering 4 Vagina’s

Kut, vind jij dat ook zo’n lelijk woord? Vagina klinkt veel vrouwelijker en sierlijker! Dokter Corrie gaat deze week dieper in op de vagina en komt er in een kutcake-workshop achter hoe een vagina in elkaar zit. Wist je eigenlijk dat vagina’s en piemels veel gemeen hebben met elkaar. Dokter Corrie zoekt het voor je uit en ze praat met Nienke van het Klokhuis over het vrouwelijk geslachtsdeel.

Aflevering 5 Piemels

Penis, leuter, jongeheer: deze week gaat De Dokter Corrie Show over piemels! In de puberteit gaat je piemel groeien. Dik, dun, kort, lang, besneden en onbesneden: geen enkele piemel ziet er hetzelfde uit. Deze week speelt Dokter Corrie een memoryspel met piemels, geeft ze tips en tricks tegen ongewenste erecties en praat erover met de jongens van Streetlab.

Aflevering 6 Hormonen

In de puberteit gieren de hormonen door je lijf. Als puber voelt het soms alsof je in het middelpunt lijkt te staan en dan krijg je tot overmaat van ramp ook nog eens een pukkel op je neus. Dokter Corrie onderzoekt deze week hoe hormonen werken en wat ze precies in de puberteit met je emoties doen. Ze praat met DJ Tony junior.

Aflevering 7 Borsten

Of je het nou wil of niet, als meisje krijg je in de puberteit borsten. Borsten zijn er in alle soorten en maten en zijn altijd verschillend. Geen enkele borst is hetzelfde! Dokter Corrie bezoekt een lingeriewinkel om alles te weten te komen over BH’s en praat met Anna Speller over het krijgen van borsten.

Aflevering 8 Verkering

Deze week haalt Dokter Corrie herinneringen op aan haar eerste liefde, want deze week staat ‘verkering’ centraal in De Dokter Corrie Show. Wat is verkering en hoe vraag je dat aan iemand? Ze gaat op onderzoek uit en praat hierover met niemand minder dan Frans Bauer! Hoe was zijn eerste verkering?

Relationele en seksuele vorming op school

Sinds 2012 is aandacht voor seksualiteit en seksuele diversiteit opgenomen in de kerndoelen van zowel het basis- als het voortgezet onderwijs en is het voor leerkrachten verplicht om aandacht te besteden aan seksuele voorlichting. Veel leraren denken dat ouders hier negatief tegenover staan. De praktijk wijst echter op het tegendeel. Heel veel ouders vinden het belangrijk dat kinderen in de klas over deze thema’s in gesprek gaan, leren hoe ze weerbaar kunnen worden en respect voor anderen hebben.

Zo werd het spreekuur Dokter Corrie in het leven geroepen binnen het Schooltv weekjournaal. De rubriek veroorzaakte veel commotie, maar er volgden ook veel positieve reacties. Uit onderzoek bleek dat circa driekwart van de leerkrachten vindt dat Dokter Corrie toegevoegde waarde heeft voor de school wat betreft de invulling van het onderwerp seksualiteit. 

Meer informatie

Lestips Dokter Corrie

Bekijk

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers