2019: De strijd om seks

Seksuele rechten en gezondheid staan in veel landen steeds meer onder druk. Bewegingen, van rechts tot links en van progressief tot conservatief, voeren steeds vaker een strijd om seks. Een strijd om bijvoorbeeld vrouwenrechten, het homohuwelijk en abortus. Dat is zorgwekkend, want naar schatting hebben wereldwijd 214 miljoen vrouwen geen toegang tot moderne anticonceptie. En jaarlijks zijn er 25 miljoen onveilige abortussen.

Nederland is internationaal koploper als het gaat om het bevorderen en realiseren van seksuele gezondheid en rechten. Er wordt naar Nederland gekeken én geluisterd. Maar ook in Nederland zien we steeds meer discussie rond deze thema’s.

Dialoog  

In de jaarlijkse Johannes Rutgers Dialoog kijken we naar de rol van Nederland in de internationale strijd om seks. Wat houdt conservatisme en populisme in? Wat betekent oppositie voor de wereld van seksuele gezondheid en rechten? Wat doet Nederland om een tegenbeweging te creëren? Wat doen maatschappelijke organisaties? En is dat genoeg?

Aan het woord komen onder andere minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en socioloog David Paternotte van de Vrije Universiteit Brussel.

 

Rutgers organiseert elk najaar een bijeenkomst rond seksualiteit. Dr. Johannes Rutgers (1850–1924) is de naamgever van de voormalige Rutgers Stichting, een van de voorlopers van Rutgers. Hij was een pionier op het gebied van seksualiteit en anticonceptie. “Met de Johannes Rutgers Dialoog eren wij hem en willen wij onze relaties inspireren als het gaat om seksuele en reproductieve gezondheid en rechten,” zegt directeur Ton Coenen. Vanaf 2016, de zesde editie, heeft Rutgers de bijeenkomst omgedoopt van lezing tot dialoog. Zo kan een thema van meerdere kanten belicht worden. De Rutgers Dialoog is besloten en alleen op uitnodiging toegankelijk.