Girls' Talk Special: Anticonceptie en kinderwens
Werk je met meiden tussen de 16 en 21 jaar en wil je bijdragen aan het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen bij deze doelgroep? Volg deze online cursus.
Lees verder
Werk je met meiden tussen de 16 en 21 jaar en wil je bijdragen aan het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen bij deze doelgroep? Volg deze online cursus.
Lees verder20 procent van de vrouwen in Nederland is weleens onbedoeld zwanger geraakt. Als professional kun je het verschil maken door met cliënten in gesprek te gaan over anticonceptiemiddelen en voorlichting te geven.
Lees verderIedereen in het sociale domein en de jeugdzorg kan ermee te maken krijgen: jonge meiden die ongepland zwanger raken. Wil je weten hoe je signalen herkent en wat je kunt betekenen als professional met individuele counseling? Volg dan deze online cursus.
Lees verderIn 2012 werden in Nederland 30.577 zwangerschapsafbrekingen uitgevoerd. Dit zijn er 1130 minder dan in 2011. Twaalf procent daarvan betrof vrouwen uit het buitenland die voor de abortus naar Nederland kwamen. Het aantal behandelde vrouwen dat in Nederland woonde is 26.871. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de Wet afbreking zwangerschap.
Lees verderIn Nederland werden in 2011 totaal 31.707 abortussen verricht. Dit is lager dan in de voorgaande jaren. Er worden minder abortussen verricht bij in Nederland wonende vrouwen en de dalende trend bij tieners houdt aan.
Lees verderOp deze dag krijgt u inzicht in de dilemma’s die spelen bij een ongewenste zwangerschap en het belang van goede ondersteuning bij het besluitvormingsproces.
Lees verderJonge vrouwen met een licht verstandelijke beperking die als tiener moeder werden, waren in veel gevallen niet bewust bezig de zwangerschap te voorkomen. Ze hadden een latente maar soms ook actieve kinderwens. Ze wilden toch ooit moeder worden. Dit blijkt uit een onderzoek in het kader van het programma 'Versterking preventie ongewenste tienerzwangerschap’, uitgevoerd door Rutgers en Fiom. Doel van het kwalitatieve onderzoek was de ervaringen van deze meiden en hun behoeften aan informatie en begeleiding in kaart te brengen.
Lees verderDe afgelopen week heeft de Pro Life beweging in Nederland (waaronder SGP, CU, VBOK en Siriz), met radio-spotjes opnieuw aandacht gevraagd voor de bescherming van het ongeboren kind, en spreken zich hierbij uit tegen abortus. Alhoewel iedereen vrij is om zijn of haar eigen mening te uiten over abortus, zijn Rutgers en Fiom van mening dat dergelijke Pro Life acties de keuzevrijheid van vrouwen negatief beïnvloeden, waardoor de toegankelijkheid van abortus in het gedrang komt.
Lees verderUTRECHT - Vandaag, precies een jaar na de oprichting van SheDecides door oud-minister Lilianne Ploumen, kent Rutgers de publieksdonaties toe aan gezondheidswerkers in Kenia. In 2017 doneerden particulieren een bedrag van 500.000 euro aan SheDecides. Het Reproductive Health Network Kenya zet zich in voor het terugdringen van moedersterfte en sterfgevallen veroorzaakt door onveilige abortus. Dankzij de bijdrage kan de organisatie 25.000 meisjes en vrouwen per jaar helpen.
Lees verderAMSTERDAM - De Nationale Postcode Loterij schenkt uit haar Droomfonds 11,9 miljoen euro aan Rutgers en haar Amerikaanse partner DKT International voor het wereldwijd terugdringen van onveilige abortussen. Dat maakte de Postcode Loterij vanavond tijdens het Goed Geld Gala in Amsterdam bekend. Het programma ‘Een veilige keuze voor vrouwen’ start in Kenia en Ethiopië met voorlichting over anticonceptie en veilige abortus én maakt veilige abortusmethoden beschikbaar. Het is voor het eerst dat Rutgers zo’n groot bedrag ontvangt voor betere toegang tot veilige abortus.
Lees verderGroenLinks en PvdA kondigden vandaag aan een wetsvoorstel voor te bereiden waarmee het ook voor huisartsen mogelijk wordt met een pil een zwangerschap tot 9 weken af te breken. Vrouwen die ongewenst zwanger zijn hebben dan naast een abortuskliniek of ziekenhuis de keuze om hiervoor naar hun huisarts te gaan. Een goede zaak, omdat hierdoor voor veel vrouwen drempels worden weggenomen in de keuze om een zwangerschap af te breken.
Lees verderVandaag berichtte onder meer de Telegraaf over het voorstel van de SGP om de abortuswet te wijzigen. Artsen zouden vrouwen met een ongewenste zwangerschap moeten wijzen op alternatieven voor abortus en haar beter moeten begeleiden bij haar keuze. Deze betutteling, of beter: beïnvloeding, beperkt juist de keuzevrijheid van vrouwen.
Lees verderWe zijn ontzettend blij! De Nationale Postcode Loterij maakte tijdens het Goed Geld Gala bekend dat Rutgers vanuit het Droomfonds maar liefst 11,9 miljoen euro ontvangt voor een groot vierjarig project voor het terugdringen van onveilige abortus, te beginnen in Kenia en Ethiopië. Ook kent de Postcode Loterij ons weer de jaarlijkse bijdrage van € 900.000 toe.
Lees verderHet aantal tieners dat moeder wordt, blijft in Nederland dalen. Ook bij allochtone tieners. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Vorig jaar kregen 1.574 tienermeiden een kind: 3,2 op de duizend meiden onder de twintig. Een jaar eerder waren het er nog 3,7 op de duizend. Directeur Ton Coenen van Rutgers vindt dat een belangrijk en goed resultaat.
Lees verderOnze reactie op ‘De vrije keus staat voorop’, interview met Minister Schippers in het Nederlands Dagblad van 31 december 2016. Zij wil het aantal abortussen verder omlaag brengen, zegt ze in dat interview. Als instrument daarvoor kiest ze het beschikbaar maken van de abortuspil via de huisarts. Dat de abortuspil verkrijgbaar wordt via de huisarts vindt Rutgers een goede ontwikkeling, maar het zal niet leiden tot minder ongewenste zwangerschappen. Een verlaging van het abortuscijfer vraagt om investeringen in toegankelijk maken en houden van anticonceptie op maat en goede seksuele voorlichting in het onderwijs en een meer gerichte aanpak voor kwetsbare groepen.
Lees verderUTRECHT - Rutgers is zeer bezorgd over de desastreuze gevolgen van het beleid van Trump voor vrouwen en meisjes wereldwijd. Gisteren maakte de regering Trump bekend dat ze de zogenaamde Global Gag Rule instelt. Dat betekent dat de Amerikaanse regering stopt met financiële bijdragen aan organisaties die direct of indirect iets doen dat raakt aan abortus, zelfs als deze activiteiten door andere donoren betaald worden. “Op het gebied van anticonceptie en seksuele gezondheid wordt de klok jaren teruggezet. Dat moeten we als Nederland en als wereld niet laten gebeuren”, benadrukt directeur Ton Coenen van Rutgers.
Lees verder