Vanaf 2017 krijgen vaders 5 dagen betaald verlof bij de geboorte van hun kind. Momenteel hebben vaders recht op 2 dagen betaald verlof.
Lees verderSeksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s): Inbreng van Rutgers voor de Nederlandse 'Voluntary National Review'. Dat is de titel van het rapport van Rutgers over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, met het oog op het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen in Nederland.
Lees verderSeks is altijd politiek. Het is een van mijn lievelingsstatements, afkomstig van een van mijn lievelingsdenkers.
Lees verderUtrecht - Op 14 februari, de dag van de liefde, lanceren we de Politieke Sekswijzer. Voor kiezers die seks en gelijkheid tussen man en vrouw belangrijk vinden, is er vanaf vandaag de Politieke Sekswijzer, een stemwijzer geïnitieerd door Rutgers, Amref Flying Doctors, WO=MEN en Aidsfonds. Hiermee kunnen Nederlandse kiezers bekijken welke politieke partij het beste past bij hun mening op thema’s als abortus, hiv/aidsbestrijding, internationale samenwerking en genderrechten, meisjesbesnijdenis en anticonceptie. Seksualiteit is natuurlijk, maar niet vanzelfsprekend.
Lees verderDEN HAAG- Vanmiddag ondertekenen 6 politieke partijen het Stembusakkoord ‘Handen Thuis’ over het bestrijden van seksueel ongewenst gedrag. Daarin beloven GroenLinks, D66, PvdA, PvdD, SP en 50PLUS zich hard te maken voor een effectief aanvalsplan tegen seksueel ongewenst gedrag. Dat is broodnodig, want 40% van de vrouwen en 13% van de mannen heeft een vorm van fysieke seksuele grensoverschrijding meegemaakt. Naar schatting 850.000 vrouwen hadden weleens geslachtsgemeenschap tegen hun wil. Het Stembusakkoord is een initiatief van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit.
Lees verderMet 18,6 jaar heeft de helft van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar geslachtsgemeenschap gehad. In 2012 was dat met 17,1 jaar het geval. Dat blijkt uit de derde editie van het grootschalige representatieve onderzoek Seks onder je 25e dat Rutgers en Soa Aids Nederland op dinsdag 20 juni presenteren. Meisjes lijken meer bewust te kiezen voor een bij hen passend anticonceptiemiddel, want het gebruik van de pil is afgenomen ten gunste van het spiraaltje. Zorgelijk is dat ruim 40% van de jongeren geen condoom gebruikt bij een onenightstand. In vergelijking met 2012 is het aantal jongeren dat wel eens is gedwongen iets te doen of toe te staan op seksueel gebied, gedaald. Daarentegen is het aantal jongeren dat een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf heeft verstuurd, flink gestegen.
Lees verder‘Gelijke rechten voor mannen en vrouwen, en kansen en mogelijkheden voor vrouwen om keuzes te maken in seksualiteit en het krijgen van kinderen dragen bij aan welvaart voor iedereen.’ Dat is de voornaamste conclusie van het Wereldbevolkingsrapport 2017 van de VN-bevolkingsorganisatie, UNFPA, dat op 17 oktober wereldwijd wordt gelanceerd. In Nederland overhandigt Rutgers het Wereldbevolkingsrapport samen met Arthur Erken (UNFPA) aan Reina Buijs (plaatsvervangend Directeur-Generaal Internationale Samenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken).
Lees verder‘Gelijke rechten voor mannen en vrouwen, en kansen en mogelijkheden voor vrouwen om keuzes te maken in seksualiteit en het krijgen van kinderen dragen bij aan welvaart voor iedereen.’ Dat is de voornaamste conclusie van het Wereldbevolkingsrapport 2017 van de VN-bevolkingsorganisatie, UNFPA, dat op 17 oktober jl. wereldwijd werd gelanceerd. In Nederland overhandigde Rutgers het Wereldbevolkingsrapport samen met Arthur Erken (UNFPA) aan Reina Buijs (plaatsvervangend Directeur-Generaal Internationale Samenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken).
Lees verderVrijdag 2 maart 2018 was het een precies één jaar geleden dat de SheDecides-conferentie plaatsvond in Brussel, waar overheden destijds 181 miljoen euro toewezen aan het initiatief. Waar SheDecides startte met aandacht vragen voor toegang tot veilige abortus en anticonceptie, is het initiatief vandaag de dag uitgegroeid tot een wereldwijde beweging voor het recht van vrouwen om te beslissen over hun eigen lijf en toekomst. SheDecides Day was een mooi moment om met elkaar te praten over de noodzaak daarvan.
Lees verderHet RIVM heeft een Nationaal Actieplan naar buiten gebracht dat tot stand is gekomen in samenwerking met diverse partijen uit het veld die zich bezighouden met seksuele gezondheid. Er is extra inzet op seksuele vorming, preventie ongewenste zwangerschap en seksueel geweld.
Lees verderIn Mei 2017 kwam de verhalenbundel ‘Wereldwijven, 27 portretten van grensverleggende vrouwen’ bij Van Dorp uit. Het voorwoord werd geschreven door toenmalig minister Ploumen. Nu, een jaar later, schenken De Wereldwijven, zoals beloofd, hun royalties, een bedrag van 2000 euro, aan SheDecides. Dagelijks zien de wereldwijven in de landen waar ze wonen namelijk dat het hard nodig is om op te komen voor het recht van vrouwen en meisjes om over hun eigen lijf en leven te beslissen!
Lees verderOp 28 mei, tijdens Menstrual Hygiene Day vragen Simavi, Rutgers en Women On Wings aandacht voor de situatie van deze vrouwen. Want alleen door open te zijn over menstruatie doorbreken we wereldwijd het taboe en gaan we de schaamte voorbij.
Lees verderKeuzevrijheid rondom het krijgen van kinderen kan de wereld veranderen. Dit vooruitzicht speelde een centrale rol tijdens de lancering van het Wereldbevolkingsrapport 2018 van UNFPA op woensdag 17 Oktober jl. Die lancering vond plaats bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en werd georganiseerd door Rutgers samen met dat ministerie en UNFPA. In het programma kwam reeks van professionals aan bod op het gebied van beleid, reproductieve gezondheid en rechten en bevolkingsdynamiek. Twee sprekers uit Senegal, Fatima Sy en Solange Mbaje, namen deel via een videoverbinding vanuit de Nederlandse ambassade in Dakar.
Lees verder