man leest krant

Menstrual Hygiene Day: #deschaamtevoorbij

Op 28 mei, tijdens Menstrual Hygiene Day vragen Simavi, Rutgers en Women On Wings aandacht voor de situatie van deze vrouwen. Want alleen door open te zijn over menstruatie doorbreken we wereldwijd het taboe en gaan we de schaamte voorbij.

Je tas valt om en je tampons rollen door het café. Schaam jij je?

Jij misschien niet, maar je zult je verbazen hoeveel vrouwen zich nog schamen voor hun menstruatie. Zelfs in Nederland praten we er niet altijd openlijk over. We verstoppen onze tampon of maandverband, gaan stiekem naar het toilet en doen alsof er niets aan de hand is. Terwijl ongesteldheid toch de gewoonste zaak van de wereld is?

Als er in een vooruitstrevende maatschappij als de onze al zoveel schaamte heerst rond iets dat iedere vrouw meemaakt, dan kun je je wel voorstellen hoe groot de uitdaging voor vrouwen in ontwikkelingsgebieden moet zijn. Het taboe dat heerst rondom menstruatie heeft voor deze vrouwen serieuze gevolgen in hun leven en ontwikkeling. Ze kunnen niet naar school of naar hun werk, kunnen niet deelnemen aan het dagelijks leven en mogen zich soms zelfs niet wassen als ze ongesteld zijn. Daar komt nog eens bij dat in sommige landen maandverband moeilijk te krijgen is, waardoor ze het risico lopen op infecties of andere gezondheidsproblemen.

  

Beelden in opdracht van Simavi: concept J de Mars - fotografie Noel Loozen

Dus wees solidair en post op 28 mei je selfie met rode lipstick op, #deschaamtevoorbij #simavinl

Tijdens deze campagne presenteren Rutgers, Simavi en Women on Wings ook met trots de resultaten van het ‘Making Periods Normal’ Programma. Met het programma Making Periods Normal zorgen WomenOnWings, Rutgers en Simavi ervoor dat 660.000 meisjes en vrouwen op het platteland in India tijdens hun menstruatie week gewoon door kunnen gaan met hun dagelijkse activiteiten. Bekijk ook de films gemaakt door de meiden zelf!

Making Periods Normal en de #schaamtevoorbij campagne zijn mede mogelijk gemaakt door Nationale Postcode Loterij.

Waar schaam jij je voor?

Gebruik de campagne kit. Alle media mag gedeeld worden, sharing is caring! Enkel samen doorbreken we het taboe. Graag delen onder de vermelding van #deschaamtevoorbij - #simavi - #rutgers - #women on wings #beyondshame.

Meer informatie vindt u op www.deschaamtevoorbij.nu.

Reacties