| Auteur: Marianne Cense | Functie: Onderzoeker/Consultant

'Het moeilijk doen van enkelen is straks het normaal van iedereen’

Simon(e) van Saarloos sprak deze hoopgevende zin in haar lezing op de kick-off van de Alliantie Genderdiversiteit op 10 november 2017.

Want daar gaan we als Alliantie voor; voor een toekomst waarin vanzelfsprekend ruimte is voor mensen die zich buiten de genderhokjes begeven en zich niet conformeren aan wat maatschappelijk gezien verwacht wordt van vrouwen en mannen. De weg erheen volgens Simon(e) zijn kleine daden van weigering, niet meedoen aan wat verwacht wordt, omdat het ‘normaal’ is. Micro activisme. Als eerste stap naar verandering.

Mijn gender is ook zwart

Olave Basabose, activiste en actief lid van Bij1, deed een krachtig appèl in haar lezing: zie gender niet los van racisme en achterstelling wegens sociale klasse. Zorg dat je echt inclusief bent, ook als alliantie genderdiversiteit. Een wake up call, die de aanwezigen allemaal raakte.

Credits foto's: Cris Geelen

Wat doet de Alliantie?

De Alliantie Genderdiversiteit presenteerde op de kick-off de opbrengst van het eerste jaar en de plannen voor de toekomst. Naast de keynotes van Simon(e) van Saarloos en Olave Basabose kregen we van Manon van Driel een voorproefje van de Gender Unicorn training. 

De middag werd gehost door niemand anders dan journalist en publicist Clarice Gargard. Doetank Peer had vanuit de Alliantie de middag georganiseerd en een breed publiek weten te bereiken. De meer dan honderd aanwezigen dachten kritisch mee over de taak van de Alliantie en hun eigen rol in het doorbreken van gendernormen. Met als gezamenlijk doel een wereld die meer vrijheid voor iedereen biedt.

Onderzoeken

We hebben als alliantie vier verschillende onderzoeken geschreven, een (1) actieonderzoek, (2) literatuuronderzoek, (3) onderzoek naar geleerde lessen uit internationale projecten en campagnes en (4) wat werkt om genderhokjes te doorbreken bij jongeren in het onderwijs.

Meedoen?

Like de facebookpagina en meld je aan! Hoe kun je precies meedoen? Lees meer over de Alliantie.

Wie zit erin?

De Alliantie Genderdiversiteit bestaat inmiddels uit meer dan 20 organisaties die zich inzetten voor het doorbreken van gendernormen en meer ruimte, flexibiliteit en diversiteit in gender willen creëren. De Alliantie Genderdiversiteit bestaat o.a. uit: Atria, COC, Doetank PEER, Emancipator, Memoires Bureau, Movisie, NNID, Nederlands Jeugd Instituut, Prisma, Rutgers, School & Veiligheid, Stichting Humanitas, Tumba, Transgender Netwerk Nederland, Transketeers, Universiteit van Amsterdam Pedagogiek, Vereniging genderdiversiteit, Virma Durinck HR en Women Inc. Deze alliantie wordt mogelijk gemaakt door de directie Emancipatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Marianne Cense
Marianne Cense Onderzoeker/Consultant

Reacties