Zoeken
Nieuws – Artikel

Adviezen rond seks en seksuele gezondheid in tijden van corona

Terug naar overzicht
15 mei 2020 Tags: Corona, Seksuele gezondheid

Deze periode van social distancing en veel thuiszitten heeft gevolgen voor seksuele gezondheid: hoe gaan we om met relaties en seksualiteit? Waar kunnen we terecht met vragen of zorgen rond seksualiteit, anticonceptie en seksueel geweld? Rutgers geeft de volgende adviezen.

Seks, intimiteit en corona

Corona heeft een sterke invloed op relaties, intimiteit en seksualiteit. De hamvraag is: kun je nog seks hebben in tijden van corona? Het uitgangspunt is om het risico op besmetting met en doorgeven van het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Heb je een partner die bij je in huis woont?
Intimiteit (zoenen, knuffelen, seks) met een partner met wie je in huis woont, kan. Jij en je partner vormen immers een huishouden en houden geen 1,5 meter afstand van elkaar. Het advies is geen intimiteit als:

  • je lichte klachten hebt (verkoudheidsklachten, neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging – tot 38 graden Celsius), koorts (boven de 38 graden Celsius) of een (bewezen) corona-infectie;
  • je partner of huisgenoot / nabije kring van je partner lichte klachten, koorts of een (bewezen) corona-infectie heeft.

Intimiteit met een partner buiten je huishouden
Het algemene advies is om 1,5 meter afstand te houden. Op minstens 1,5 meter afstand kun je dus veilig intiem zijn. Er zijn veel alternatieven voor seks en intimiteit op afstand. Denk aan erotische verhalen vertellen, fantasieën uitwisselen, samen masturberen of webcamseks bijvoorbeeld. Doe dit alleen met beider instemming als je iets persoonlijks wilt delen.

Geen intimiteit kan, zeker op een langere termijn, moeilijk zijn. Dat geldt voor al het nabije fysieke contact. Vind je het echt te lastig om je aan de adviezen te houden? Dan is het advies om slechts intiem te zijn met één persoon die je al kent en waarbij je erop kunt vertrouwen dat deze persoon zich aan de coronaregels houdt. Zo beperk je nog steeds contacten en je kring met intimi. Hoe minder mensen dichtbij je zijn, hoe kleiner de kans dat jij of je (seks)partner corona krijgt of doorgeeft.

De basisregel blijft: wees niet intiem met je (seks)partner op het moment dat jijzelf, je partner of iemand uit de nabije kring van je partner lichte klachten of een (bewezen) corona-infectie heeft. Het risico dat jij of je partner een corona-infectie oplopen of anderen besmetten is dan hoog.

Als je intiem contact hebt: was je handen en je geslachtsdelen voor de seks. Was ook je handen na de seks of nadat je elkaar hebt aangeraakt.

Tips voor intimiteit in tijden van corona

Zo gaan anderen in coronatijd om met daten en seks

 

Kinderen veilige en prettige online contacten

Kinderen zitten veel online als ze minder vaak naar buiten kunnen. Ze hebben daar contacten met leeftijdgenoten. Blijf betrokken bij hun online gedrag en bespreek het, ook onderwerpen als pesten in groepsapps. Verliefdheid, flirten, verkering, nieuwsgierigheid naar seks, het gaat gewoon door, maar nu veel online. Praat met je kind(eren) over deze onderwerpen, en hoe ze veilig online kunnen zijn zonder ook over grenzen van anderen te gaan. Zo besteed je aandacht aan veilig online contact

Is je kind slachtoffer van online seksueel grensoverschrijdend gedrag, zoek dan contact met Helpwanted.nl.

Vragen aan Sense

Er zijn tijdelijk minder en in sommige regio’s geen Sense-spreekuren voor jongeren. Ook zijn de Sense chat en infolijn (0900-402 402 0) soms minder bemenst. Op de website vind je een overzicht van beschikbaarheid van GGD’en. Ben je tussen de 12 en 25 jaar en heb je vragen over je seksualiteit, anticonceptie, soa of zwangerschap? Kijk dan op Sense.info voor meer informatie. Neem bij spoed (vermoeden soa/hiv, vermoeden onbedoelde zwangerschap of seksueel geweld) contact op met je huisarts, GGD of Veilig Thuis.

Anticonceptie

Seks is alleen aan te raden met een partner met wie je samenwoont. Wil je nog geen kind of nu nog niet zwanger raken van je partner, dan is het belangrijk dat je tijdig betrouwbare anticonceptie regelt. Als je niet naar de huisarts kunt, kun je ook een afspraak maken voor een telefonisch anticonceptieconsult. De huisarts kan bepalen of hij je ook wil zien of op basis van je voorkeur of het advies, en kan een recept sturen naar de apotheek. Je kunt op Anticonceptievoorjou.nl alvast kijken welke anticonceptie bij jou past.

Let op: Overgeven of diarree maakt de anticonceptiepil minder betrouwbaar. Het is dan raadzaam nog een keer de pil in te nemen of te overleggen met je huisarts.

Als je geen anticonceptie hebt gebruikt of er is iets mis gegaan, ga dan naar de drogist voor de morning-afterpil of doe de morning-aftertest om te bepalen of dat nodig is.

Nieuwe anticonceptie nodig? Alle spiralen en het implantaat hebben een ingebouwde reserve aan hormonen of koper. Dat betekent dat je je methode eventueel nog een paar maanden langer dan normaal kunt gebruiken. Het beschermt je dan nog voldoende tegen een zwangerschap. De prikpil moet je wel op tijd vervangen. Deze moet elke drie maanden ingebracht worden. Maak hiervoor een afspraak met je huisarts.

Zwangerschapsafbreking

Als je onbedoeld zwanger bent geraakt en je kiest voor een zwangerschapsafbreking, dan kun je nog steeds terecht bij een abortuskliniek. Je kunt voor advies of een afspraak, telefonisch contact opnemen met een abortuskliniek bij jou in de buurt. Vanwege de nieuwe veiligheidsrichtlijnen, is het niet mogelijk om de kliniek nu met een partner of ander persoon te bezoeken. Ook als je zelf corona hebt of klachten hebt, is het gewenst de kliniek pas te bezoeken als je weer hersteld bent. Neem in dat geval contact op met een kliniek voor een telefonisch of online consult met een arts. Samen wordt naar de beste oplossing gezocht.

Zwanger of bevallen

Vrouwen die zwanger zijn en hun partners kunnen zorgen hebben over de verloskundige zorg en de bevalling. Er gelden nu andere regels rond zwangerschap en geboorte. Denk aan nieuwe regels voor het bezoeken van de verloskundigenpraktijk, voor bevallen thuis en/of in het ziekenhuis en voor de periode van kraamzorg. De KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) en Pharos ontwikkelden samen een overzicht met daarin de belangrijkste veranderingen in de verloskundige zorg.

Twee jongens zitten op een trap

Spanningen thuis en geweld

De coronacrisis kan zorgen voor stress, omdat mensen bang zijn om ziek te worden, zorgen hebben om dierbaren, om hun baan of inkomen. Hierdoor kan de spanning in huis oplopen, met soms geweld tot gevolg. Ook kan het zo zijn dat er altijd al partnergeweld was, maar zijn er nu minder mogelijkheden om daaraan te ontsnappen.

Als je slachtoffer bent van partnergeweld, zoek dan hulp door erover te praten of contact te zoeken met Veiligthuis.nl of bel met 0800-2000. Je kunt ook contact opnemen met Deluisterlijn.nl, tel. 09000767. Ook als je bang bent dat je zelf geweld gaat gebruiken.

Heb je dringend behoefte aan hulp, maar je kunt dit niet via telefoon of app kenbaar maken, ga dan naar de apotheek en gebruik het codewoord ‘masker 19’.

Denk je dat iemand uit jouw omgeving het slachtoffer is van huiselijk geweld, praat er dan over met die persoon, en ga naar Ikvermoedhuiselijkgeweld.nl

Ben je man en ben je bang om zelf over de grens te gaan?

Lees de tips in de Survival Kit voor mannen onder druk (pdf).

Seksueel misbruik van kinderen

Kinderen die thuis seksueel misbruikt worden, kunnen geen kant meer op als ze niet meer naar school of vriendjes mogen. Het is heel belangrijk om contact te houden met deze kinderen. Als een kind je iets vertelt waardoor je een vermoeden krijgt, stel je dan open op. Blijf kalm, biedt een luisterend oor en zoek hulp voor het kind bij Centrum Seksueel Geweld.

Bekijk ook de korte video met tips: Wat doe je als iemand je vertelt seksueel misbruikt te zijn?

LHBTI

Trans personen kunnen te maken krijgen met uitstel van een consult of van een operatie. Ook eenzaamheid kan een rol spelen nu, of psychische problemen. Je kunt voor steun en lotgenotencontact terecht bij Transgender Netwerk Nederland.

Samen alert

Help ook mee om mensen in een kwetsbare positie laten weten dat er hulp is, steun de actie en print de #blijfveilig poster. Plak de poster op je raam, in een flatgebouw of op het prikbord bij de supermarkt of apotheek in je buurt. Mensen die geen printer hebben kunnen de boodschap overnemen met een pen. Deel de afbeelding en boodschap ook via sociale media. Zo herinneren dat we elkaar eraan dat we extra alert moeten zijn – vooral voor de mensen voor wie #blijfthuis niet hetzelfde betekent als #blijfveilig.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.