Actie ‘Vader is er niet’

Met een kinderwagenactie op het Plein vroegen 25 organisaties inclusief Rutgers de politiek om zo snel mogelijk betaald vaderschapsverlof in te voeren. Met een nieuwe Tweede Kamer en de formatie in volle gang liggen er nu kansen voor een uitbreiding van het betaalde vaderschapsverlof, en het merendeel (68%) van de Nederlandse vaders wil uitbreiding!

In Nederland hebben we nu nog geen betaald vaderschapsverlof. Veel politieke partijen hebben dit opgenomen in hun verkiezingsprogramma. Dit kan en moet dus snel geregeld worden, want vaders krijgen op dit moment geen kans om er te zijn voor hun pasgeboren baby.

Daarom stonden er op het Plein en op het Binnenhof kinderwagens met daarin de mededeling:

“Ik ben aan het werk, er is helaas geen vaderschapsverlof. Dus passen jullie even op Max? Groetjes, Guido 06-14981158”. 

Tweede Kamerleden kwamen langs en ook de formatieonderhandelaars zagen de kinderwagens.

Sybrand Buma vond het blijkbaar helemaal geweldig, die zei zelfs: “dat wil ik ook wel”

Ilze Smit, campagneleider “Vader zoekt verlof”:

"het is van de zotte dat vaders in Nederland nog steeds geen betaald verlof hebben. Terwijl een grote meerderheid van Nederland het steunt. Ik zou zeggen: of het nu via de formatie of via de Tweede Kamer gaat, regel het!"

Vaderschapsverlof is belangrijk voor kind, vader en moeder. Vaders wíllen bij hun pasgeboren baby zijn. Als vaders tijd hebben om met hun kind door te brengen, zorgt dat bovendien voor een betere hechting, een betere ontwikkeling van het kind, voor gezondere werknemers en een gelijkwaardiger positie van mannen en vrouwen. Nederland loopt enorm achter op dit punt. Nu krijgen vaders maar 2 dagen kraamverlof, terwijl, als we de rol van vaders serieus nemen, ze net als moeders 3 maanden de tijd zouden moeten hebben. 

Partijen die nu aan het onderhandelen zijn over een nieuwe regering, maar ook andere partijen, hebben een uitbreiding van het vaderschapsverlof opgenomen in hun verkiezingsprogramma. Zij hebben nu gezamenlijk een meerderheid in de Tweede én Eerste Kamer. Er is dus een groot politiek draagvlak. Belangrijker nog,  ook in de maatschappij klinkt van jong tot oud de roep om betaald en gelijk vaderschapsverlof. Hieraan herinnerde deze actie de politici.

Reacties